שידורים חיים
ישראל הופכת לאימפריה של שמן זית צילום: לשכת העיתונות הממשלתית
חדשות לע"מ

ישראל הופכת לאימפריה של שמן זית

03 נובמבר 2016

 

אחרי שנתיים של בדיקות וטעימות התקבלה בברכה בקרב מגדלי הזיתים בישראל הבשורה, שגם יפן מתחילה לקנות שמן זית ישראלי. אט אט, תופסת ישראל את מקומת כמעצמה עולמית של שמני זית.

הפסטיבל נפתח השבוע בהובלת משרד התיירות, המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, המשרד לשיווין חברתי, משרד החקלאות וענף הזית במועצת הצמחים, ועמותת התיירות.
עץ הזית מייצג תעשייה שלמה ומגוונת סביבו, החל משמן הזית הישראלי הידוע באיכותו הגבוהה, הזיתים מהזנים השונים, מוצרי בריאות, קוסמטיקה ותרופות המופקות משמן הזית הידוע בסגולותיו הרבות. בנוסף מסמל עץ הזית באזורנו את בואו של השלום, ומאחד את כל בני העדות השונות סביב תהליכי העיבוד, הייצור והתיירות המתפתחת בבתי הבד ובמרכזי המבקרים השונים. הפסטיבל השנה ידגיש את הקשר בין החקלאות לתיירות, המתפתחות סביב ענף הזית.

יחודו של הפסטיבל מתאפיין בגווניו השונים, עתיק לצד מודרני, מסורתי לצד מתקדם, שיטות מסיק והפקת שמן שונות.

הפסטיבל מאגד תחתיו ישובים רבים בהם מתפתחת במרץ תעשיית הזית הישראלית, ישובים ערבים, דרוזים, נוצרים, בדואים ויהודים .

 לקראת תחילתו של הפסטיבל, יצאנו לצפונה של ישראל, מרכז גידולי שמן הזית במדינה וביקרנו בשורה של בתי בד, מפעלי ייצור ושדות חקלאים שם נוכחנו, כי מכינים לנו חגיגת מסיק ומוסיקה, תרבות ורוח. שמן הזית נחשב לאחד ממיני ארצנו המשובחים. עשיר בטעם ובעל סגולות מרפא, טיפוח ורוח. מלכים נמשחו בשמניו ואי אפשר לתאר את המטבח שלנו בלעדיו. אז עכשיו, כשעצי הזית מתפקעים מפרי, כשריחות הסתיו באוויר וכשהאדמה מפזרת ארומה של גשם ראשון... זה סימן שהגיע הזמן לעשות לו כבוד.

אחרי החגים מתחדש הכל... ריחות סתיו באוויר ומסיק הזיתים מתחיל במלוא המרץ. השטחים החקלאים כמרקחה, מסיק בכרמים, בכל השיטות החל מידניות ועד טכנולוגיה מתקדמת, בתי הבד הומים שמן זית משובח שנאצר בבקבוקים. במהלך שלושת ימי סופי השבוע בחודש נובמבר יתקיים פסטיבל ימי ענף הזית ה-22 ברחבי הגליל, הגולן והעמקים.

בואו להתארח בחבל ארץ קסום וליהנות מחוויה של פעם בשנה בפסטיבל הזית! מגוון סיורים מודרכים, מסיק זיתים, ביקור בבתי בד, השתתפות בייצור שמן זית, דוכנים ומאכלים אותנטיים, הופעות ואירועים, ביקור במעבדות לקוסמטיקה טבעית ועוד. לבחירתכם מגוון אפשרויות לינה באזור, בבתי מלון ובצימרים מפנקים.

הזית והשמן המופק ממנו נחשבים למיוחסים, לעשירים בטעם ולבעלי סגולות מרפא, טיפוח וקדושה. שמן הזית מעשיר את התפריט התזונתי שלנו בבריאות ובטעמי גורמה, הוא תורם להפחתה ברמות לחץ הדם והכולסטרול ואי אפשר לתאר את המטבח שלנו בלעדיו.

פסטיבל ימי ענף הזית 2016, שהוא כבר הפסטיבל ה-22 ברציפות, יתקיים השנה, בין היתר, בכפר דיר-חנא, המוקף כולו מטעי זיתים מהעתיקים בארץ, שם יעבור הסיור במבצר עתיק יומין, בסמטאות, בבית הבד העתיק, בבית המורשת, במסגד, בכנסיה, ואף תתקיים סדנת כבישת זיתים בבית "אום מוריס" העתיק ובצפייה במופעי תרבות. 

גם העיר הערבית הצפונית הגדולה, תארח סיורים מודרכים במוזיאון המורשת הערבית, וממנו יצא סיור רגלי במסלול שלושת הדתות,  ביקור ב"גלרי זרקשי" המתמחה באומנות מודרנית, בתערוכה שבמרכזה-עץ הזית. ולסיום ביקור בבית הבד. הסיור בחלקו רגלי ובחלקו ברכבים פרטים.

הכפר עראבה גם הוא בתכנית והוא נושא את סמל החקלאות. הסיורים יעברו בסמטאות הכפר ויכללו התנסות בסדנת כבישת זיתים ושלל פעילויות באוהל השלום-המציע למבקרים מופעי תרבות ופולקלור מקומי. 

בשפרעם יתקיים סיור חוויתי מודרך, בסמטאות היישוב, במהלכו יפגשו המבקרים מספר סיפורים, יבקרו בסדנה להכנת סבונים, בתערוכת "הכול אפשרי", בבית הבד ובמבצר דאהר אל עומר.

בכפר קדם שביישוב הדתי הושעיה, יתקיימו סיורים במטעי זיתים, רכיבה על חמורים בין המטעים והמבקרים יוכלו למסוק את הזיתים בבית בד עתיק וליהנות מארוחת בוקר גלילית .

בית הבד הגלילי שבבית לחם הגלילית, שם מתמחים בהפקת שמן זית פרימיום בשיטה אקולוגית, יפתח גם הוא שעריו למבקרים. גם חוות דרך התבלינים שבבית לחם הגלילית מצטרפת לחגיגות המסיק והזית ותערוך במרכז המבקרים שלה מגוון פעילויות לכל המשפחה, ובכלל זה סדנא חוויתית מהמסיק ועד לצנצנת זיתים.

והרשימה עוד ארוכה ומגוונת, יאנוח-ג'ת, פקיעין וירכא, ג'וליס וחוויה צ'רקסית בריחנייה, חורפיש, כסרא סמיע ומג'אר, ראמה, בית בד סבא חביב בקיבוץ פרוד, בית בד אל פלאח, בית הבד בעין כמונים, במושב כלנית, באבטליון ובריש לקיש, במושב ציפורי ובמושב גורן, בבית הבד "שמן המאה" ובקיבוץ דגניה א' בגשור ובמשק טויסטר, בגבעת יואב ובבית הבד נעים שאנן. וזו רק חלק מן הרשימה הגדולה אותה תוכלו למצוא באתר פסטיבל ענץ הזית בכתובת http://olivefest.org.il/.

ולפני שאתם לוקחים את המשפחה ויוצאים לעולמם של אנשי השמנים העומדים לחגוג יחד עם כלל אזרחי ישראל את מסיק השמנים, כדאי שנדע כי במדינת ישראל כ-350,000 דונם כרמי זיתים, כאשר מתוכם 250,000 דונם בעל וכ-85 אלף דונם מושקים - שלחין (15 אלף דונם לזיתים למאכל). כמו כן פועלים בישראל כ-120 בתי בד.

בסקרים שנערכו נמצא כי 3 מתוך 4 בתים רוכש לפחות פעם אחת בשנה שמן זית כאשר 95% מהאנשים שמכינים סלט ומתבלים בשמן זית, לא מודדים אלא מתבלים "לפי העין".

ה- FDA האמריקאי ממליץ על צריכה יומית של 3-4 כפות (25 סמ"ק ) שמן זית להקטנת הסיכוי למחלות לב שונות.

הצריכה השנתית הממוצעת לנפש הינה כ-2.5 ק"ג בלבד ויוצרו בישראל השנה כ-18,000 טון שמן זית, המספיק לכלל הצריכה בישראל.

הספרדים והאיטלקים צורכים למעלה מ-10 ליטרים לאדם לשנה, אבל שיאני העולם הם ללא ספק היוונים שצורכים למעלה מ-20 ליטרים לאדם לשנה.

בישראל מגדלים למעלה מ-16 זני זיתים שונים לשמן זית, מרמת הגולן ועד הר הנגב. במקור הגיעו מרבית הזנים ממדינות אגן הים התיכון והם נקלטו יפה בארצנו. הזן המקורי האופייני לאזור הוא הזן הסורי.

אז שיהיה לנו לבריאות וחג שמח בימי חג הזית!!

הפסטיבל מתקיים בן התאריכים 1-19.11.16.